Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest

Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest ще се проведе в Габрово от 19 до 21 май 2017 г. Сред фестивалните събития са циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи, циркови и карнавални работилници.

Участници и локации

Участие ще вземат български и чуждестранни артисти като „Цирк де ла Люлин“, „Кукубаян Брадърс“, Тио Тео от Испания, Ashton Ka, Fireter, Жар театър.

Фестивалът ще се проведе на различни локации в центъра на Габрово. На 20 май е и най-популярното събитие за града – габровския Карнавал. Фестивалът 6Fest ще надгради силната карнавална и хумористична традиция на Габрово.

Организатори са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2017.

По време на фестивала ще бъде заснет късометражен филм, който ще бъде разпространен свободно онлайн.

Фестивалът онлайн

Повече за 6Fest (програма, участници, локации) на фестивалния сайт – на български и английски език тук

Facebook страница

Facebook събитие

Концепция

Концепцията на фестивала е да бъде естествено продължение на карнавалния бранд на Габрово и да превърне града във фестивална и карнавална дестинация. Името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) препраща към началото и сърцето на Габрово – квартал Шести участък, най-старият квартал на града, където се ражда и развива Габрово. Според концепцията на фестивала най-старата градска зона Шести участък може да се превърне в ядро на съвременните изкуства в открити пространства, паралелно с артистичното приобщаване на периферни и алтернативни зони.

Брандът габровски хумор и карнавал са естествена база, върху която да се развие цялостна културна стратегия за Габрово като хумористична, карнавална и фестивална дестинация. Съвременните улични изкуства, циркът, карнавалните техники, огнените и светлинните пърформанси са естествена част от съвременните световни фестивали и карнавали. Тази практика може да бъде приложена и в Габрово чрез нови събития като продължение на големия Карнавал на хумора.