Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово

За нас

Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово е сдружение, което приоритетно работи в сферата на култура, изкуства, образование, младежки дейности, културно наследство, история. Създадено е през 2007 г.

Мисия и цели

Сдружението Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово се стреми към устойчиво развитие на обществото чрез култура, образование, изкуства, социални и екологични практики.

Основните цели са на сдружението са:

 1. Развитие на регионални, национални и международни инициативи в приоритетните области култура, образование, съвременни и традиционни изкуства, творчески и културни индустрии, история, културно и природно наследство, музейно дело, културен туризъм, социални и екологични практики.
 2. Активизиране на приоритетните области по т. 1 като икономически фактор и като фактор в социално-икономическото развитие на обществото.
 3. Стимулиране на активен достъп и участие в инициативи по приоритетните области по т. 1 на възможно най-голям брой български граждани, като приоритетна целева група са младите хора и хората в неравностойно положение.
 4. Стимулиране в регионален, национален и международен план на активна медийна политика в приоритетните области по т. 1.
 5. Стимулиране на работата на професионалисти, работещи в сферата на приоритетните области по т. 1.
 6. Създаване на условия за пълноценно интегриране на младите хора в българското общество чрез насърчаване на тяхната инициативност.
 7. Насърчаване диалога между различни култури и взаимния обмен между европейски и неевропейски култури.
 8. Активизиране на връзките между български и чуждестранни професионалисти в приоритетните области по т. 1.
 9. Съхраняване на българската културна и историческа традиция и идентичност като неделима част от европейското и световното културно наследство.
 10. Стимулиране и ефективно прилагане на регенерационни проекти в малки и средни селища чрез инициативи в приоритетните области по т. 1.
 11. Превръщане на област Габрово и приоритетно на град Габрово в регионален културен и туристически център.

Проекти

„Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest“ (текущ)

www.6fest.gabrovo.net

Първото издание на Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest ще се състои от 19 до 21 май 2017 г. в Габрово. В три фестивални дни 10 събития ще оживят градската среда на Габрово, паралелно с провеждането на традиционния Карнавал. Сред фестивалните събития са циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи, циркови и карнавални работилници. Участие ще вземат български и чуждестранни артисти като „Цирк де ла Люлин“, „Кукубаян Брадърс“, Тио Тео от Испания, Ashton Ka, Fireter, Жар театър. По време на фестивала ще бъде заснет късометражен филм, който ще бъде разпространяван свободно онлайн. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2017.

„Българският МанчестАРТ“. Модул „Фабрика за щастие“

Клипът „Щастливо Габрово“ е резултатът на проекта „Българският МанчестАРТ“. Модул „Фабрика за щастие“ през 2014 г. Професионален екип от режисьор, оператор и асистент-режисьор заснемат най-популярните места в Габрово. Участват 17 художествени, театрални, танцови формации, други групи и спортни клубове от Габрово, както и индивидуални участници, общо около 180 души. Клипът „Щастливо Габрово“ става най-гледаният туристически клип за Габрово в YouTube само месец след онлайн премиерата си на 14 ноември 2014 г. Проектът е съфинансиран по програма „Култура“ на Община Габрово.

„Онлайн енциклопедия на Габрово“

www.gabrovowiki.com

По проекта през 2013 г. беше изградена първата онлайн енциклопедия за Габрово, създадена по световния модел на Wikipedia с цел да обедини и систематизира в тематични категории информацията за миналото и настоящето на Габрово. Проектът е съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово през 2013 г.

Енциклопедията включва статии в няколко големи тематични категории – „Възраждане“, „Габрово 1878-1944“, „Съвремие“, „Габрово 1944-1989“, „Архитектура“, „Квартали“, „Образование“, „Габровски хумор“, „Фестивали“, „Празници“, „Културни организации“, „Паметници“, „Габрово – живият град“, „Габровски творци“, „Габровски министри“, „Негабровци с принос към Габрово“ и др.

„Българският МанчестАРТ – Изкуство, труд и постоянство“

www.gabroville.com

Първата от този вид у нас историческа градска компютърна игра за Габрово Gabroville беше резултат от проекта „Българският МанчестАРТ – Изкуство, труд и постоянство“ през 2015 г. Чрез анимация и на игрови принцип, в българска и английска езикова версия, са представени най-уникалните, най-габровските факти и места, олицетворение на марката Габрово – сред тях са Музеят „Дом на хумора и сатирата“, емблематичният за страната ни Габровски Карнавал, първият у нас музей на открито ЕМО „Етър“, астероидът Планета Габрово. Играта е достъпна на интернет сайт www.gabroville.com. Проектът е съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово през 2015 г.

„Дестинация Успех. П.К. 5300“

biz.gabrovo.net

20 видеоинтервюта със съвременни габровски предприемачи от различни бизнес сфери са представени в проекта „Дестинация Успех. П.К. 5300“. В проекта вземат участие 24 ученици от Национална Априловска гимназия, изучаващи журналистика, чиято задача е да подготвят и проведат интервютата, в резултат от което те усъвършенстват своите познания по медии и журналистика. Проектът е представен на сайта biz.gabrovo.net. Целта на проекта е да популяризира добрите практики на съвременния бизнес в Габрово, като разкаже историите на успешни габровски предприемачи. Основният фокус е върху предизвикателствата, уроците, поуките, ефективните практики да създаваш бизнес днес в Габрово. Проектът е съфинансиран по програма „Младежки дейности“ на Община Габрово през 2015 г.

„Габрово – живият град“

„Габрово – живият град“ е поредица от исторически издания с автори Момчил Цонев и Даниела Цонева. Поредицата се издава от Фондация за българска литература – София и Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово. Издадени книги досега в историческата колекция „Габрово – живият град”: „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012).

„Да бъдеш активен млад Европейски гражданин – мисия не(възможна)“

В рамките на проекта през август 2013 г. в Пловдив се проведе обучителен семинар с 24 младежки работници и младежки лидери от Румъния, Латвия, Испания, Словения и България. Целта на семинара е запознаване с темата за европейското гражданство и различните й аспекти – активното включване на младите хора, човешките права и интеркултурното учене като път към активното европейско гражданство. Проектът е финансиран по европейска програма „Младежта в действие“.

Scroll to top