Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово

За нас

Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово е сдружение, което приоритетно работи в сферата на култура, изкуства, образование, младежки дейности, културно наследство, история. Създадено е през 2007 г.

Чрез главния си проектен мениджър Момчил Цонев сдружението е инициатор на едни от най-иновативните културни проекти в Габрово през последните 12 години – Международен фестивал на уличните изкуства 6Fest, най-гледания туристически клип за Габрово в YouTube “Щастливо Габрово”, първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki, поредица от исторически издания “Габрово – живият град”.

Сред основните национални проекти на проектния мениджър на сдружението Момчил Цонев са общностната медия за доброто “Добрите българи” dobrite.bg, националния исторически сайт за поселищна история, генеалогия, етнография и езикознание “Сторник” stornik.org, събитийния формат “Нощ на историите”. Заради културния си принос към Габрово и националните си проекти Момчил Цонев беше отличен сред 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. в класацията на Международната младежка камара, както и в класацията на Дарик “40 до 40” млади лидери за 2019 г. През септември 2020 г. е номиниран сред 10-те личности в кампанията на Българското национално радио “Будител на годината 2020”.

Сдружението е единствената габровска организация със самостоятелно фестивално издание в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, както и единствената габровска организация с фестивално издание в културния календар на Община Пловдив 2020 и 2021.

Мисия и цели

Сдружението Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово се стреми към устойчиво развитие на обществото чрез култура, образование, изкуства, социални и екологични практики.

Основните цели са на сдружението са:

 1. Развитие на регионални, национални и международни инициативи в приоритетните области култура, образование, съвременни и традиционни изкуства, творчески и културни индустрии, история, културно и природно наследство, музейно дело, културен туризъм, социални и екологични практики.
 2. Активизиране на приоритетните области по т. 1 като икономически фактор и като фактор в социално-икономическото развитие на обществото.
 3. Стимулиране на активен достъп и участие в инициативи по приоритетните области по т. 1 на възможно най-голям брой български граждани, като приоритетна целева група са младите хора и хората в неравностойно положение.
 4. Стимулиране в регионален, национален и международен план на активна медийна политика в приоритетните области по т. 1.
 5. Стимулиране на работата на професионалисти, работещи в сферата на приоритетните области по т. 1.
 6. Създаване на условия за пълноценно интегриране на младите хора в българското общество чрез насърчаване на тяхната инициативност.
 7. Насърчаване диалога между различни култури и взаимния обмен между европейски и неевропейски култури.
 8. Активизиране на връзките между български и чуждестранни професионалисти в приоритетните области по т. 1.
 9. Съхраняване на българската културна и историческа традиция и идентичност като неделима част от европейското и световното културно наследство.
 10. Стимулиране и ефективно прилагане на регенерационни проекти в малки и средни селища чрез инициативи в приоритетните области по т. 1.
 11. Превръщане на област Габрово и приоритетно на град Габрово в регионален културен и туристически център.
Scroll to top